Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και μέρες πριν τη Λαμπρή, οι νοικοκυρές προβαίνουν στο γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα κόκκινα αυγά, τα οποία τσουγκρίζουν μετά την Ανάσταση. Τη Μεγάλη Παρασκευή ετοιμάζουν παξιμάδια και Άρτους τους, καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες». Ειδικότερα: 

Σάββατο του Λαζάρου: Τη μέρα αυτή, μικρές ομάδες παιδιών, συνήθως του δημοτικού σχολείου, γύριζαν όλα τα σπίτια της Κρήτου Τέρρα και έψαλαν τον «Λάζαρο». Τότε,  οι οικοκυρές τους προσέφεραν   ως δώρο φρέσκα αυγά, για να τα βάψουν, αλλά και χρήματα. 

Κυριακή των Βαΐων: Τη ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές, ακόμη και στις μέρες μας,  άφηναν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία μέχρι την μέρα της Πεντηκοστής, για να αγιαστεί και να την πάρουν έπειτα στο σπίτι τους και να τη χρησιμοποιούν το κάπνισμα. Πιστεύεται πως  με το κάπνισμα φεύγει κάθε κακό και ζηλοφθονία από την οικογένεια. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι εικόνες του τέμπλου της εκκλησίας καλύπτονται με μαύρα ρούχα ως ένδειξη πένθους. 

Το ίδιο βράδυ,  στην εκκλησία, τοποθετείται πάνω σ’ ένα τραπέζι, το ξύλινο ομοίωμα του Εσταυρωμένου, ενώ στα δεξιά και αριστερά Του τοποθετούνται ξύλινα ομοιώματα του Αποστόλου Ιωάννη και της Παναγίας. Το βράδυ αυτό προσέρχονται όλοι κάτοικοι του χωριού στην εκκλησία, προσκυνούν τον Τίμιο Σταυρό και ακούν τα δώδεκα  ευαγγέλια για τα Πάθη, τη Σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι κοπέλες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο. Τρεις κοπέλες ντυμένες στα μαύρα, αναπαριστώντας τις μυροφόρες ραίνουν το Χριστό με μύρο, αρώματα και άνθη, ενώ ταυτόχρονα νέες και νέοι ψάλλουν τον Επιτάφιο Θρήνο. Το ίδιο βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμου της Κρήτου Τέρρα. 

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας , ενώ  ο ιερέας ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί χτυπούνε τους σκάμνους και  ταυτόχρονα ρίχνουν τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες - από τη Μεγάλη Πέμπτη. 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, γύρω στις έντεκα το βράδυ, στην Κρήτου Τέρρα ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες «καλώντας» τους χωριανούς να πάνε στη μεγαλύτερη λειτουργία της Χριστιανοσύνης. Τότε στο προαύλιο της εκκλησίας, δίπλα στην αναμμένη φωτιά που καίει τον Ιούδα, τη «Λαμπρατζιά», συγκεντρώνεται όλο το χωριό. Τα μεσάνυχτα ο ιερέας του χωριού ψάλλει: «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός», ενώ ταυτόχρονα βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για τη λιτανεία. Ο πιστοί τον ακολουθούν. 

Αμέσως μετά το «Δεύτε λάβετε φως» , οι πιστοί ανάβουν τα κεριά και τις λαμπάδες του με το Άγιο Φως της Αναστάσεως. Εκεί ο ιερέας θα διαβάσει τον «Καλό Λόγο» και όλοι μαζί, θα ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

Μετά το πέρας της Λειτουργία της Αναστάσεως, όλοι οι πιστοί επιστρέφουν στα σπίτια τους, κρατώντας προσεχτικά τα κεριά τους με το Άγιο Φως, το οποίο φροντίζουν να διατηρήσουν για 40 μέρες. 

Όταν πλέον οι χωρικοί μαζευτούν στα σπίτια τσουγκρούν τα κόκκινα αυγά, ανταλλάσσοντας ευχές:«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ». Επίσης, τρώνε σούπα τραχανά ή αυγολέμονη, αυγά και φλαούνες. 

Την Κυριακή ψήνουν το πατροπαράδοτο «αρνί στην σούβλα» και όλοι μαζί διασκεδάζουν. Το απόγευμα της Κυριακής, όλο το χωριό μαζεύεται στην αυλή του σχολείου για να συμμετάσχει στα παιχνίδια  που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο, τα οποία μάλιστα συνεχίζονται τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα.

Το βράδυ της Κυριακής διοργανώνονταν εορταστικές εκδηλώσεις σε δύο με τρία καφενεία με μουσική και παραδοσιακούς χορούς όπου λάμβαναν μέρος όλοι οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες από άλλες κοινότητες πλείστοι των οποίων επιδείκνυαν τις ικανότητες τους στον χορό και στα τσιαττιστά. Οι διοργανώσεις αυτές συνεχίζονταν για όλη την βδομάδα μέχρι την επόμενη Κυριακή.