Στο παρελθόν οι πλείστοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν κυρίως με γεωργικές εργασίες, όπως την αμπελοκαλλιέργεια και την δενδροκαλλιέργεια, γι’ αυτό και η Κρήτου Τέρρα ήταν γνωστή για την παραγωγή καρυδιών, αμυγδάλων αλλά και φρούτων, όπως τις «μαραπέλλες» και τις «φορμόζες». Το κλίμα ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ευδοκίμηση αυτών των φρούτων.

Κάποιοι άλλοι κάτοικοι εργάζονταν στα καφενεία, στα καταστήματα ή τις ταβέρνες που υπήρχαν στο χωριό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στο παρελθόν λειτουργούσαν επτά καφενεία, πέντε καταστήματα τροφίμων, γνωστά ως παντοπωλεία, καθώς και αρκετές ταβέρνες. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ύπαρξη όλων των προαναφερόμενων χώρων, συνδέεται ως ένα βαθμό με το σημαντικό αριθμό επισκεπτών που δεχόταν η Κρήτου Τέρρα. Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς πως πολλοί Αιγύπτιοι επισκέπτονταν κάθε χρόνο των χωριό μας. Αρχικά, οι Αιγύπτιοι που επισκέπτονταν το χωριό μας ήταν συγγενείς με απόδημους της κοινότητας που ζούσαν στην Αίγυπτο. Αργότερα, όμως, οι επισκέπτες της Κρήτου Τέρρα αυξήθηκαν, αφού εκτός από τους συγγενείς των συγχωριανών μας έμαθαν και άλλοι για την κοινότητα μας. Η τουριστική άνθιση της Κρήτου Τέρρα συνεχίστηκε μέχρι και το 1965. Στο κεφαλόβρυσο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στηνόταν κάθε χρόνο περίπτερο. Λόγω της πληθώρας των επισκεπτών, το περίπτερο ήταν περιζήτητο γι’ αυτό και κάθε χρόνο κατέληγε στον ενοικιαστή που υπέβαλε την καλύτερη προσφορά.

Αρκετοί όμως από τους κατοίκους μετέβαιναν για εργασία στο μεταλλείο χαλκού που βρίσκεται στην περιοχή "Λίμνη" της Πόλης Χρυσοχούς. Το μεταλλείο λειτούργησε μέχρι και το 1970. Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι του χωριού εργάζονταν στην Πάφο. Αυτοί αλλά και όσοι ήθελαν να μεταβούν στην Πάφο για να ψωνίσουν ή να πουλήσουν τα προϊόντα τους εξυπηρετούνταν από τα δυο λεωφορεία, τα οποία υπήρχαν στο χωριό.

Πηγές: 
Κοινοτικό Συμβούλιο Κρήτου Τέρρα
www. hellenica.de/Griechenland/Zypern/GR/KritouTerra.html
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
Δρα Χρίστου Γ. Αριστείδου
Σάββας Αρκαδίου